Wat is Haptotherapie?

Voelend in contact met jezelf en de ander

Persoonlijk & persoonsgericht

Het vergroten van je draagkracht

Wat is haptotherapie? Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarbij jij en je gevoelens centraal staan (hapsis betekent gevoel/tast in het Grieks). Stilstaan bij je gevoelens vraagt aandacht en tijd. Tijdens de haptotherapie is er de aandacht en ruimte om samen te onderzoeken hoe en waar je tegenaan loopt in het dagelijkse contact met jezelf en anderen en hoe dat voelbaar is in je lijf.

Veel van hoe we ons gedragen wordt bepaald door hoe we ons – al dan niet bewust – voelen en hoe anderen op ons reageren. Belemmerende patronen die we hierin hebben opgedaan kunnen ons behoorlijk “vast zetten”. Dat voel je niet alleen emotioneel, maar ook lichamelijk.

Door de haptotherapie word je bewuster van deze patronen en doe je nieuwe ervaringen op waardoor je je vrijer leert voelen in het contact met jezelf en met anderen. Wat ik vaak terugkrijg van cliënten is dat ze tijdens en door de therapie meer contact met zichzelf ervaren en leren luisteren naar wat hun lichaam zelf aangeeft. Eigen grenzen worden weer ervaren en aangegeven. Hierdoor neemt vaak het zelfvertrouwen en de (emotionele- en fysieke) draagkracht toe waardoor je vitaler en veerkrachtiger in het leven staat.

 

Is haptotherapie iets voor mij?

Ben jij benieuwd of Haptotherapie wat voor jou is? Klik dan op de knop hier beneden.

Voelend in contact

In contact met wat je lijf je laat voelen.

Twee handen die in de lucht worden gehouden en onder de verf zitten.

Ik maak binnen de therapie gebruik van een combinatie van gesprek, oefeningen en de affectieve aanraking. Binnen de haptonomie speelt de affectieve aanraking een belangrijke rol. Juist door de directe aanraking wordt voelbaar hoe je reageert op contact en waar en hoe dat in je lijf voelt. In de aanraking kan je verder onderzoeken waarin je (aan-)geraakt wordt en hoe je dit al dan niet in contact brengt naar de ander. Contactpatronen worden helder (en lijfelijk) voelbaar en je leert je openen in jezelf en naar je omgeving toe. Dat is ook lijfelijk te voelen. Je lijf ontspant zich meer en is meer voelend en veerkrachtiger aanwezig.

Naast de affectieve aanraking op de behandelbank, doen we contactoefeningen en werken we met verschillende materialen (bijv. een wiebelplank) om gevoelservaringen op te doen. Steeds staan jouw ervaringen en gevoelens in relatie tot jouw hulpvraag centraal.

Om bewust te worden van (oude) patronen, blijf ik als therapeut niet buiten schot. Ik zal veelvuldig mijn waarneming inzetten wanneer dat dienstbaar is aan jouw proces. Op deze wijze is ons contact een spiegel voor wat in het dagelijkse leven soms ook gebeurt. Dat is leerzaam, maar soms ook confronterend.

Mijn humor, lichtheid, maar ook mijn zachtheid zijn typerend voor mijn begeleidingswijze.

Logo, Renze Boersma, Haptotherapie

Maanhof 21
1109CB Amsterdam

: 06 4120 6816

: renze@haptotherapie-praktijk.nl

U kunt gratis parkeren in de straat of op de oprit voor de praktijk.